“De Grand Canyon is er niks bij” – over kloven en smeren, smeren, smeren

Ze belde voor een afspraak.
Standaard vraag ik welke voetklachten er zijn om te zorgen dat de cliënt bij de juiste pedicure terecht komt.
Kloven was het probleem gaf ze aan. “De Grand Canyon is er niks bij” vertelde ze. Ouch dacht ik al. Oei, kloven, díe doen pijn.
We maakten een afspraak voor een paar dagen later. Die ochtend kroop ze bij mij in de stoel en kwam het hele verhaal eruit.

Al jaren heeft ze last van kloven. Moeder, zorgend voor ouders, werk buiten de deur met veel uren staan, en elke winter is het bingo. De huid van haar hielen is al droog en wordt nog droger, als het koud wordt wordt de huid brozer en strakker en een paar dagen later is het zo ver, dan staat ze ‘s morgens op en die eerste stappen zijn zó pijnlijk, dan springen de kloven er letterlijk in. Je hoort nog nét geen *pang*. En die kloven blijven dan pijnlijk. Een flink aantal dagen.
Ze is er inmiddels aan gewend. Aan de pijn. Aan het blijven hangen van haar sokken.
Het hoort erbij en af en toe smeert ze wat crème, maar het helpt niet genoeg en ze stopt er weer mee.

Gelukkig zit ze nu bij mij in de stoel en gaan we de kloven behandelen! En weet je? Kloven zijn een heel naar probleem. Maar het goede nieuws is dat er echt wel wat aan te doen is ! Zelf kun je al veel doen om kloven te voorkomen en aan te pakken.

Oorzaak en smeren,smeren, smeren

Ik maak in de praktijk altijd het grapje: “er zijn drie oplossingen voor kloven: smeren, smeren en smeren”.
Klopt wel.
Heb je elk jaar last van kloven, ga dan smeren. Smeren, smeren en smeren. Iedere ochtend, iedere avond.
De oorzaak van kloven is namelijk dat de huid haar flexibiliteit kwijt raakt door het verliezen van vocht en huidvetten en dan letterlijk scheurt en open barst. De enige manier waarop je dit kunt voorkomen is jouw huid omringen met een goede, hydraterende, verzorgende crème die de rek in jouw huid terugbrengt en vasthoudt.
Pak hierbij een crème die past bij jouw huid en die niet de huid dicht-smeert. In veel vette crème’s zit namelijk minerale oliën, bijvoorbeeld paraffine en vaseline, deze voeden jouw huid voor geen meter. Verbeteren niks, geven je alleen het gevoel dat jouw huid lekker vet en verzorgd wordt.
Een crème die bijvoorbeeld wolvet als basis heeft sluit veel beter aan bij wat jouw huid nodig heeft doordat wolvet lijkt op onze eigen huidvetten.

Tja, die kloof die ís er al

Die kloof, die is net vanmorgen in jouw linker hiel gesprongen. En nu?
Ook hierbij geldt smeren. Maar dan op een andere manier. Wat je hierbij nodig hebt is een extreem vette crème (het liefst een echte kloven-crème) en pleisters.
Op de kloof breng je een flinke dot van die vette crème aan, en daaroverheen plak je een pleister. Eventueel meer, zodat je de huid echt afsluit. En dat laten zitten. Bij voorkeur een dag of 2 à 3.
Je zult zien dat de kloof dan direct al veel minder pijn geeft en met een paar dagen is hij niet meer pijnlijk en is de onderste huidlaag dicht.

De reden dat je de huid afsluit voor lucht is dat je op deze manier de huid dwingt alle voedende bestanddelen uit jouw crème maximaal op te nemen. Zo kan de kloof van binnenuit gaan helen. Ook geef je de huid meteen rust, flexibiliteit en vulling van die pijnlijke, open huidlaag terug. Kloof opgelost!

Lange termijn oplossing

Die pleister met zalf op die kloof is een prácht van een oplossing. Ik pas hem ook vaak toe in mijn praktijk. Is heel dankbaar werk kan ik je vertellen, de pijn is vrijwel direct weg.
Natuurlijk help ik eerst de kloof nog wat meer op weg door het eelt weg te snijden. Helaas kun je dat niet zelf, gelukkig kan ik als pedicure jou daar heel goed bij helpen.
Maar waarschijnlijk wil je niet alleen een oplossing voor nu, maar wil je vooral kloven voorkomen in de toekomst. En als je tot hier gelezen hebt is de kans groot dat jouw ervaring je geleerd heeft dat je het met alleen smeren, smeren en smeren alleen, niet redt. Dan is er grover geschut nodig. En dat is nu precies waar ik je heel goed bij kan helpen. Via intensieve behandeling en een unieke keratine-pakking help ik de huid van jouw voeten weer gezond en vitaal te worden. Nieuwsgierig naar wat het precies inhoudt? Lees hier verder.

Wat is jouw huismiddel om kloven tegen te gaan?